Stichting Hulp aan Roemenië
zondag 21 juli 2019
 
 

Paprikás krumpli

Paprika-aardappelen

  • 1,5 kg aardappelen
  • 2 paprika’s
  • 2 tomaten
  • 150 g gerookt spek, in blokjes
  • (olie)
  • 1 grote ui
  • knoflook (2 teentjes, naar smaak en wens)
  • mespunt karwijzaad
  • paprikapoeder (1 lepel, of hoeveelheid naar wens)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout

Snijd de geschilde aardappelen in de lengte in vieren (of meer stukken bij een grote aardappel, je hebt na het snijden maanvormige partjes). Verwijder van de paprika’s de zaadlijsten en snijd ze in repen. Verdeel de tomaten in partjes. Bak de spekjes langzaam uit. Snipper de ui fijn en fruit hem in het spekvet (of olie). Voeg karwijzaad en knoflook toe. Neem de pan van het vuur, bestrooi het geheel met paprikapoeder, en voeg de aardappelen en paprika’s met wat zout toe. Voeg een scheutje water toe, en kook het geheel op hoog vuur gaar. Schud evt. de pan als de aardappelen bijna gaar zijn, zodat ze niet aanbranden. Roer niet te veel. Schenk er ook niet te veel water bij, want de saus moet dik blijven.

Variatie: Voeg zure room of kookroom toe. Voeg worst toe, het liefst iets van chorizo of salami.