Stichting Hulp aan Roemenië
woensdag 20 feb 2019
 
 

Gestoofde runderlappen met paprikasaus

Recept voor 4 personen

  • 500-600 g. runderlappen
  • 2½ dl rode wijn
  • 2 rode paprika’s
  • 1½ theelepel bloem
  • zout
  • 3 eetlepels (kook)room of koffiemelk
  • peper
  • 1 eetlepel bieslook of peterselie
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 g. boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 tomaten, gesneden
  • 2½ dl runderbouillon

Maak de paprika’s schoon, en snijd ze in smalle repen. Bestrooi het vlees met zout en peper, en wentel het door de bloem.

Verhit boter in een pan, en bak de lappen (in blokjes gesneden kan natuurlijk ook) hierin snel om en om bruin. Neem ze daarna uit de pan. Fruit de uisnippers. Voeg de paprika toe, en bak even mee. Roer de stukken tomaat erdoor, en voeg de bouillon toe. Breng het geheel al roerend aan de kook, en roer het aanbaksel goed los van de bodem. Doe de wijn erbij, en breng het geheel tot aan het kookpunt. Leg het vlees in de pan terug, temper de warmtebron, en leg het deksel op de pan. Laat het geheel 2 tot 2½ uur zachtjes stoven. Neem het vlees uit de pan, en houdt het warm. Pureer de inhoud van de pan met staafmixer of keukenmachine.

Breng daarna aan de kook, en laat de saus inkoken. Roer de bloem door de room en roer dit door de saus, tot deze lichtgebonden is. Voeg zout en peper naar smaak toe, en laat nog even doorkoken. Bestrooi met peterselie.

Smaakt goed bij bijvoorbeeld rijst met doperwten. Ook aardappelen en de meeste groenten zijn een goede combinatie.

Variatietip (de Nederlandse Goulash)

Bovenstaand recept is al heel wat keren beproefd, hoewel in allerlei varianten, omdat wij (en veel mensen denk ik) vaak uit de losse pols koken met een recept alleen als voorbeeld in het acherhoofd.

Hier nog een makkelijke variant, waarbij de saus niet wordt gepureerd. Ook heerlijk.

  • 500 gram hacheevlees
  • (laurierblad)
  • 1 paprika (of 2 naar smaak)
  • 2 uien
  • hacheekruiden / peper en zout
  • klein blikje tomatenpuree
  • kookroom (om te binden) en/of 2 eetlepels bloem
  • zout of 1 lepel (tuinkruiden)bouillon
  • (knoflookpoeder)

Kruid het vlees. Bak het vlees bruin, en stoof het 120 minuten met de laurier.Bak de gesnipperde uien , bak de gesneden paprika mee, en voeg de tomatenpuree toe. Voeg het vlees met het vocht toe en laat enkele minuten smoren. Maak de bloem aan met een beetje water, en roer dit door het mengsel in de pan. Laat dit even koken en binden. Evt water of aangemaakte bloem toevoegen, afhankelijk van de dikte. Op smaak brengen met zout of bouillonpoeder.

Zie ook de recepten voor lecsó en paprikás krumpli voor de typisch Hongaarse combinatie van tomaten, paprika's en uien.