Stichting Hulp aan Roemenië
woensdag 20 feb 2019
 
 

Goulashsoep

Dit recept, hoewel naar eigen smaak aangepast, komt uit een Nederlands kookboek. Het is waarschijnlijk afgeleid van de Gulyásleves, de Hongaarse Goulashsoep. Bestel je in Hongarije of Roemenië “Goulash”, dan krijg je een dergelijke soep voorgeschoteld. De goulash zoals wij die uit blik kennen, wordt in Hongarije of Hongaarssprekend Roemenië geen gulyás/ goulash genoemd, maar pörkölt of paprikás. Het is eveneens een combinatie van vet/olie, uien en paprika met vlees (en tomaten), maar dan veel dikker.  Zie hiervoor ook de lecsórecepten op deze site.

Recept voor ong. 4 personen

  • 1 ui
  • 250 gram runderpoulet/soepvlees
  • zout
  • paprikapoeder
  • evt.1 paprika
  • 50 tot 100 gram dobbelsteentjes mager rookspek
  • 1 grote aardappel
  • 20 g. boter
  • 1 klein blikje tomatenpuree (en evt.1 verse tomaat)
  • 1 laurierblaadje
  • 1½ liter water
  • 20 gram bloem
  • ½ dl. water (voor bloempapje)
  • vleesbouillontabletten, hoeveelheid voor 1½ liter. Of (kruiden)bouillonpoeder 9 theelepels
  • 1 theelepel tijm

Voorbereiden:

Uien en aardappels (en evt. de paprika en tomaat)snijden, vlees bestrooien met zout en paprikapoeder.

Bereiden:

Fruit de uien en het rookspek in de gesmolten margarine.

Voeg het vlees toe, en bak het lichtbruin.

Doe de tomatenpuree en het laurierblaadje erbij.

Voeg het water toe, en laat het samen 90minuten zachtjes stoven.

Maak van de bloem en de halve deciliter water een glad papje.

Schenk onder goed roeren het bloempapje bij de soep, en laat even doorkoken.

Voeg de fijngesneden paprika en stukjes aardappel toe. Laat nog 5 tot 10 min. koken.

Voeg de bouillontablet/bouillonpoeder en de tijm toe, en haal het laurierblaadje eruit.

serveertip: is lekker met stokbrood er bij.