Stichting Hulp aan Roemenië
woensdag 20 feb 2019
 
 

Töltött káposzta

Töltött káposzta, gevulde koolrolletjes

Dit familierecept is afkomstig van Hongaars/ Oekraïense vrienden. Er zijn heel veel bereidingsvarianten voor koolrolletjes. Vaak worden zuurkoolbladeren gebruikt, maar in dit recept wittekoolbladeren.

Recept voor ong. 4 personen

  • een (halve) witte kool
  • 2 uien
  • paprikapoeder
  • 600 g. varkensgehakt en/of varkensvlees
  • zout en peper
  • 20 g. rijst
  • klein blikje of twee eetlepels tomatenpuree
  • azijn
  • eetlepel suiker

Voorbereiden:

De uien fijn snijden. Meng voor de vulling rijst, gehakt en/of vlees, de helft van de ui, zout, peper, en een klein scheutje olie door elkaar in een kom. Was de kool en verwijder de dikste nerven. Haal hiervoor het hart er uit met een puntmesje. Blancheer de kool, het liefst in zijn geheel of bij een grote kool gehalveerd, omdat de bladeren dan minder snel kapot scheuren.

Bereiden:

De bodem van de pan bedekken met een laag olie. De andere helft van de gesnipperde uien in olie bakken. De pan van de warmtebron af halen, enkele eetlepels paprikapoeder (ruime laag naar Hongaars gebruik) toevoegen.

Vul de koolbladeren. Leg een deel van het gehaktmengsel op een koolblad. Gebruik niet te veel, zodat het blad nog opgerold kan worden. Rol het stevig op en vouw de beide uiteinden naar binnen.

Snipper een gedeelte van de kool die nog over is in de pan met olie, uitjes en paprikapoeder.

Leg hier de rolletjes bovenop. De laag kool beschermd de rolletjes evt. tegen aanbranden. Dan de rest van de koolsnippers toevoegen. Schenk water er bij. Het niveau van het kookvocht moet bijna gelijk staan aan de bovenkant van de koolrolletjes. 1 eetlepel azijn toevoegen, suiker en een blikje tomatenpuree. Dit ongeveer een half uur laten koken.

Serveren met witbrood. (Het gerecht ligt stevig op de maag!)

Variatietip:

Koolrolletjes worden door Hongaren káposzta genoemd, en door Roemenen Sarmale. Ook zijn deze koolrolletjes gevuld met gehakt, kruiden en rijst. Een variant:

  • 1 groene kool
  • 1 kilo half om half gehakt
  • 2 uien
  • spek (een stuk en kleine blokjes)
  • kopje rijst

Bereiden:

Spekblokjes en ui fruiten in een koekenpan. De kool blancheren. Alle ingrediënten goed mengen. Als de kool al gezouten is hoeft er geen zout bij, anders wel. Eventueel wat peper toevoegen. Dan volgt het moeilijkste: een "plukje" gehakt pakken en in een koolblad rollen. De zijkanten in het koolrolletje drukken. Ga door tot het gehakt op is. Snij de overige kool in kleine reepjes leg een gedeelte hiervan onder op de bodem van een pan. Vervolgens een gedeelte koolrolletjes, daarna weer wat kool en het stuk spek, weer wat koolrolletjes. Vullen met water (iets meer dan de helft) en zo'n 40 minuten zacht laten sudderen. Serveren met creme fraiche.